Sunday, July 5, 2009

perap daging kambeng..... ( o ) ( o )


marinated lamb shoulder with mix vege....


tetibe terase nk mkan kambeng lak...nk wat pon x rumit...tp klau korang nk wat gune ayam pon bleh gak..lagi best rasenye..yg ni aku gune lamb shoulder..korang g kdai jual daging ke..nk lg senang korang beli kt kt supemaket,dia dh pack2 siap dah...so, care dia mcm ni...


bahan-bahan marinated( perap):

serbuk oregano- 3 sudu besar

dry basil - 3 sudu besar gak la..

bawang merah - 4 ulas (blend)

bawang putih - 4 ulas gak(blend)

cili giling - 3 sudu besar

sos black peper- 3 sudu besar(klau xde,gune black pepper biase je)

sedikit lada sulah,garam dan gula secukup rase...


1)korang campur sume bende ni pastu,tambah la garam, gula secukup rase.klau nak lg best,korang letak sedikit madu..


2)korang pon perap la daging tu dalam 2 jam pon dh cukup dah...


3)pastu korang panggang la,20 minit- suhu 200 darjah celcuis..x pon smpai msak la....



info:

1. korang bleh gune daging lembu,kambeng,ayam,burung atau ape je yg korang nk.

2. klau korang x nak panggang gune mikrowave atau oven,korang leh panggang gune arang(lagi best), x pon korang bleh grill... dah siap leh la mkan ngan sos..wuhuu...
nak wat sos x?
sos black peper local ek...klau nk yg asli western punye rumit lak nk membuatnye,dari basic smpai la jd btol2 sos..ni,sos yg ak selalu wat,klau x sedap sori la ek...aku pon baru blaja gak...hehe...
bwang merah dan bwang putih(blend) 4 besar ckup la
lada hitam(tumbuk)
sos lada hitam
sos tiram
stok ayam(air rebusan ayam)
kicap pekat manis sikit nk soh dia hitam..
pepper,garam, dan gula secukup rase..
tepung jagung + sedikit air (utk ejen pemekat)
cara-cara:
1. korang tumis bwang-bawang td dengan majerin smpai pecah minyak,pstu masukkan lada hitam td. dah pecah minyak korang masukkan sos tiram,stok ayam dan kicap supaya nampak hitam sedikit.
2. pstu biarkan smpai mendidih,masukkan garam dan gula secukup rase.
3. nak pekat,korang masukkan tepung jagung yang di campur ngan air sikit..pastu dh siap..
4. klau korang nk masukkan sedikit susu segar pon bleh gak klau nk dia rase berkrim ckit..tp,susu segar jugak dpat memekatkan sos..so,pandai2 la korang bajet ek..

No comments:

Post a Comment